Во длабочините на културата и историјата...
Стоби
alt
ПРВИТЕ ПИШАНИ ДОКУМЕНТИ
за овој пајонски, хеленистичко-македонски и римски град потекнуваат од 197 година п.н.е., а некои римски историчари уште тогаш го нарекувале „стар град“.
Повеќе...
 
Црква Св. Пантелејмон
alt
ГРАДСКАТА СОБОРНА ЦРКВА СВ. ПАНТЕЛЕЈМОН

во Велес е изградена во 1840 година
и денес е соборен храм на Повардарската
Епархија на МПЦ-ОА.
Повеќе...
 
Велешко Кале
alt
АРХЕОЛОШКИОТ ЛОКАЛИТЕТОТ КАЛЕ
во близина на велешкото село Стари Град е стар 46 века, бидејќи пронајдените траги од живеалишта се многу постари од познатите антички населби.
Повеќе...
 
Полошки манастир
alt
ВО БЛИЗИНА НА ТИКВЕШКОТО ЕЗЕРО
се наоѓа манастир посветен на Св. Ѓорѓија, познат како Полошки Манастир, со импресивен и колоритен фрескоживопис од XIV век.
Повеќе...